Întâlnirea dintre miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei a luat sfârșit. Serghei Lavrov: „Nu am atacat Ucraina”. La ce concluzii s-a ajuns

de: Elena Avramescu
10 03. 2022

Miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei se vor întâlni joi în Turcia, potrivit ministrului de externe turc. Într-o declarație televizată, Mevlut Cavusoglu a spus că va participa și la întâlnirea de la Antalya dintre Serghei Lavrov și Dmytro Kuleba.

Întâlnire între ministrul rus de Externe și omologul său ucrainean

UPDATE 12:58 – Ministrul de externe ucrainean, Dymtro Kuleba, a declarat că este gata să se întâlnească din nou cu omologul său rus, Serghei Lavrov, dacă există perspective pentru o „discuție substanțială”, ÎNSĂ actualizarea sa cu privire la discuțiile dIN această dimineață nu este pozitivă. El a spus că narațiunea generală a LUI Lavrov în timpul întâlnirii lor a fost că Rusia își va continua agresiunea până când Ucraina le va îndeplini cerințele.

A mai spus și că „nu a fost ușor” să-l asculți pe Lavrov în timpul întâlnirii lor, adăugând că proviziile militare către Ucraina nu au fost discutate. Kuleba a spus că cea mai mare problemă cu care se confruntă țara sa este situația din orașul-port asediat Mariupol, care a fost supus intens bombardamentelor și distrugerii din partea forțelor ruse.

El a declarat în conferința de presă că nu există progrese în privința încetării focului și că Ucraina are două sarcini,  organizarea unui coridor umanitar de la Mariupol, dar și atingerea unui armistițiu de 24 de ore.

„Impresia mea este că Rusia nu este în situația în acest moment să stabilească o încetare a focului”, a spus acesta.

Kuleba a mai declarat că speră că Rusia să permite un coridor umanitar în afara orașului, și că țara sa nu poate opri războiul dacă țara care a început agresiunea „nu are nicio dorință să facă acest lucru”. În plus, lista de cereri a lui Lavrov „este o capitulare” și speră că omologul său rus va continua conversația lor cu guvernul și armata ruse, dar și că va asculta pledoaria civililor ucraineni.

UPDATE 12:15 – Întâlnirea dintre miniștrii de Externe ai Ucrainei și ai Rusiei a luat sfârșit. Cei doi oficiali au făcut declarații la finalul discuției, care a fost mediată și inițiată de Turcia.

”Astăzi ne-am întâlnit cu ministrul de Externe al Ucrainei, la invitația acestuia, și am avut o discuție trilaterală, împreună cu delegația Ucrainei, condusă de Dmitri Kuleba. Această întâlnire a avut loc la inițiativa părții turce, pentru că suntem deschiși negocierilor și pentru a găsi o soluție pentru a capăt conflictului și de a ieși din această criză”, a declarat Serghei Lavrov, imediat după încheierea negocierilor.

„Nu plănuim să atacăm alte țări, noi nu am atacat nici Ucraina. Am explicat de nenumărate ori. Situația a degenerat în Ucraina, unde era o amenințare directă pentru Federația Rusă, în ciuda a numeroși ani de discuții, propuneri și negocieri. Nu am fost niciodată ascultați, iar președintele Vladimir Putin a vorbit despre asta de foarte multe ori. Faptul că am vrut să eliberăm aceste teritorii ne arată faptul că erau atacuri plănuite asupra oamenilor, chiar în această lună. Sunt foarte multe acțiuni flagrante ale părții ucrainene”, a mai spus Lavrov.

„Suntem deschiși negocierilor pentru a pune capăt conflictului. Primul lucru pe care l-am spus încă de la începutul întâlnirii este că nu dorim să înlocuim negocierile acestea cu cele care se poartă pe teritoriul Belarusului.

„Întâlnirea de astăzi confirmă intenția Rusiei de a se ajunge la o soluție. Am vorbit în mare parte despre măsuri umanitare și despre măsurile luate de armata rusă pentru a ușura soarta cetățenilor, care au fost prinși în acest conflict.

Oficialii noștri au venit cu mai multe informații și am confirmat intenția Rusiei de a stabili coridoare umanitare. Orele, rutele sunt stabilite de trupele din teritoriu.

La ultimele negocieri din Belarus, Rusia a propus documente concrete pentru a se ajunge la un acord. Partea ucraineană a spus că vor fi analizate și așteptăm un răspuns.”, a spus Serghei Lavrov.

UPDATE 10 martie – Lavrov și Kuleba, față în față, în Turcia

Întâlnirea dintre ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și omologul său din Ucraina, Dimitro Kuleba, este cel mai așteptat eveniment al zilei de azi, în care milioane de oameni își pun speranțele. Cei doi urmează să se întâlnească în curând pe teritoriul Turciei.

Joi dimineață, armata ucraineană a declarat că încetineşte ofensiva Rusiei după două săptămâni de conflict, relatează DPA.

UPDATE 5:13 – Cele trei priorități ale Ucrainei enumerate de ministrul de Externe

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că are „așteptări mari” de la întâlnirea pe care urmează să o aibă joi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în Turcia, prima de la declanșarea invaziei în Ucraina, în 24 februarie.

Dmitro Kuleba a scris miercuri pe Facebook că partea ucraineană se pregătește astfel încât discuțiile să fie „cât mai eficiente”.

„Dar, vă spun sincer, așteptările mele sunt mici. Nu am așteptări mari, dar cu siguranță vom încerca să scoatem maximum din asta”, a notat ministrul ucrainean.

Totodată, acesta a enumerat cele trei mari priorități ale țării sale: „încetarea focului, eliberarea teritoriilor și rezolvarea tuturor problemelor umanitare”.

„Acesta este un dezastru umanitar creat de armata rusă”, a completat el.

De asemenea, Kuleba a afirmat că, grație forțelor de apărare ale Ucrainei și sancțiunilor internaționale, merge la întâlnirea de la Lavrov „cu o poziție puternică”: „Suntem puternici, suntem încrezători”.

„La inițiativele președintelui Erdogan și la eforturile noastre diplomatice intense, miniștrii de externe Serghei Lavrov al Rusiei și Dmytro Kuleba al Ucrainei au decis să se întâlnească cu participarea mea la marginea Forumului Diplomației din Antalya”, a scris Mevlut Cavusoglu pe Twitter.

CNN a contactat Ministerul de Externe ucrainean pentru confirmare. Cavusoglu a spus că atât Lavrov, cât şi Kuleba şi-au confirmat participarea.

Forumul Diplomației din Antalya este un eveniment anual, iar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, pe lista participanților figurau șeful NATO Jans Stoltenberg și șeful pentru politică externă al Uniunii Europene Josep Borrell.

„Sperăm că această întâlnire va fi un punct de cotitură. Ne dorim ca această întâlnire să fie un pas important pe calea păcii și stabilității. Vom lucra pentru o pace și stabilitate durabilă”, a adăugat Çavuşoğlu.

Rușii simt impactul izolării internaționale în creștere

Kremlinul încearcă să atenueze efectele sancțiunilor occidentale. Tranzacționarea la Bursa de Valori din Moscova va fi parțial suspendată miercuri, iar persoanele cu conturi bancare în valută se confruntă acum cu o limită a numărului de bani pe care îi pot retrage.

Dar rușii pot vedea singuri că țara lor este din ce în ce mai izolată. Unele magazine occidentale s-au închis deja, iar acum Starbucks, l’Oreal, Coca-Cola şi Pepsi au anunţat că se retrag din Rusia. La fel și McDonalds, care pentru mulți a simbolizat o nouă relație cu Occidentul atunci când și-a deschis primul restaurant, când cortina de fier s-a prăbușit.

Președintele Vladimir Putin controlează cu strictețe ceea ce cetățenii săi văd, aud și citesc despre ceea ce el numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina, iar mulți ruși îl susțin.

Dar încă nu a redus la tăcere vocea protestului. Marți, s-a raportat că peste 90 de persoane au fost reținute în timpul demonstrațiilor de stradă împotriva a ceea ce jurnaliștii nu mai pot referi în mod legal drept războiul sau invazia lui Putin.

Trupa armatei ucrainene cântă „Don’t Worry, Be Happy” la baricade

În ultimele zile, au fost distribuite câteva videoclipuri cu ucraineni cântând sau cântând muzică în această perioadă grea. Acolo era pianistul cântând „Ce cuvânt frumos” în piața căilor ferate din Lviv, în timp ce pasagerii treceau în grabă pentru a se urca în trenuri. Apoi era tânăra cântând „Let it Go” într-un adăpost subteran.

Iar o trupă a armatei ucrainene care cântă piesa „Don’t Worry, Be Happy” a lui Bobby McFerrin în fața baricadelor care protejează teatrul de operă și balet din Odesa.